Herfst

Herfst

Herfst in de stad is donker, grauw en nat. Gure wind en dwarrelende bladeren op straat. Een glimmende straat nat van de regen. De witte strepen vervagen in het schemerlicht. Autobanden sissen op het natte wegdek. Water spat op als een auto passeert. De weerkaatsing van autolampen verblind de fietser die voorovergebogen tegen de wind worstelt. Afgevallen bladeren liggen nat en glibberig in de goten langs de weg. Bij de voordeur zijn ze op een hoop gewaaid tot een vieze bruine kledder.
Bij het wakker worden is het buiten nog donker. Het liefst kruip je weer diep onder de dekens. Geen zin om vlot uit je bed te springen. Geen zin om met de hond de straat op te gaan.
Vroeg in de middag wordt het donker. De lamp boven tafel moet tijdens het avondeten aan. Herfst in de stad is nat, guur en naar. Herfst in de stad betekent kapot gewaaide paraplus. Aan flarden achtergelaten. Herfst in de stad is binnen blijven. Met tegenzin boodschappen doen. Met het wagentje vol producten snel naar de auto rennen. De natte boel in de auto gooien.
De boodschappen uit het karretje vlug overpakken in natte fietstassen. Met een nat geregend gezicht toch nog even langs bij de kleumende marktlui. Snel wat kopen bij de oliebollenkraam. Herfst in de stad betekent natte krant half uit de brievenbus. De geur van houtkachels van de buren. Herfst in de stad is binnenblijven. Herfst in de stad is naar, is nat , is het rotste jaargetijde.

Wordt je wakker in het bos dan is het evengoed donker. Dan regent en waait het natuurlijk ook. Maar als de eerste koude nachten zijn geweest spring je vol verlangen uit bed. Wil je de verkleuring van de bladeren zien. Over bospaden lopen en kijken naar het neerdwarrelen van bladeren. Bladeren in alle kleuren van de regenboog. Wil je zien hoeveel nieuwe paddenstoelen de afgelopen nacht boven de grond gekomen zijn. Wandelend speuren naar nijvere eekhoorns die met hun wintervoorraad over boomtakken rennen. Luisteren naar de huilende wind in de boomtoppen. Uitkijken over dorre velden waar de mais nog maar net is geoogst. Turen naar verten waar de grauwe lucht bomen omkranst. Wandelen op je regenlaarzen, weggedoken in je warme waterdichte jas. Natte druppels op je brillenglazen, waardoor alles er vervormt uitziet. Herfst in het bos is kleur, geur en schoonheid. Na de wandeling weggedoken in de luie stoel voor de kachel met een beker warme thee. Herfst in het bos is een van de vier mooiste jaargetijden.

Herfst aan boord is glibberige, natte landvasten. Herfst aan boord betekent beslagen ramen in de stuurhut. Betekent slecht zicht over het grauwe water. Herfst aan boord betekent onverwachte windvlagen. Extra tegenstroom op gezwollen rivieren. Herfst aan boord betekent vast sjorren wat aan dek ligt. Betekent vibrerende spanbanden gespannen over het stuurhutdak. Herfst aan boord betekent een groot deel van de dag in het donker varen. Herfst aan boord betekent een zwiepende wisser over het stuurhutraam. Turen in duistere verten. Herfst aan boord betekent te lange, te vermoeiende dagen. Nee, herfst aan boord is koud, nat en zwaar.